Makowiec Sylwii
Makowiec Sylwii4.53 out of 5 based on 429 voters.
Składniki:
Ciasto:
- po 25 dag masła , mąki pszennej i cukru
- 5 dag mąki ziemniaczanej,
- 5 jaj,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa makowa:
- 50 dag maku,
- 25 dag cukru,
- 2 jaja,
- 1 dag drożdży
- olejek migdałowy.
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem i wciąż ucierając, dodawać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą z białek. Mak opłukać, sparzyć, przepuścić 2-3 razy przez maszynkę, dodać cukier, żółtka, rozkruszone drożdże, olejek i wymieszać.Delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Ciasto rozwalkować, rozsmarować masę makowa i zawinąć w roladę. Piec około 45min.
SMACZNEGO ŻYCZY SARA.
- Szczegóły
- Kategoria: Makowiec
- Opublikowano: niedziela, 06, luty 2005 00:00
- sara
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy