Makowiec Kasi
Makowiec Kasi4.38 out of 5 based on 252 voters.
Składniki:
- 25 dkg mąki
- 25 dkg zmielonego maku
- 25 dkg margaryny
- 5 jajek
- 1 szklanka ciepłego mleka
- mały proszek do pieczenia
- 7 kropli olejku migdałowego
Polewa:
- 3 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki kakao alternatywnie
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 100 g margaryny
Sposób przyrządzenia:
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, maku, margaryny i 5 żółtek wyrabiamy cisto i dodajemy ciepłe mleko z olejkiem migdałowym, na koniec ubite białka. Pieczemy około 50 minut w temperaturze180 stopni C. Po ostudzeniu polewamy polewą gotową lub zrobioną Margarynę roztopimy ciągle podgrzewając na malutkim ogniu dodajemy wodę ,kakao i cukier. Na koniec wbijamy jajko i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Polewę ostudzić i polać cisto, można dodać ozdoby z kremu, lukru itp..
- Szczegóły
- Kategoria: Makowiec
- Opublikowano: piątek, 05, styczeń 2007 02:00
- kasia
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy