Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z makiem i bakaliami

 

Składniki:

  • makaron
  • 1 szkl. maku
  • 10 dag rodzynków
  • 5 dag orzechów
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2-3 figi
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • ½ szkl. słodkiej śmietany
  • skórka pomarańczowa smażona w cukrze
  • 2-3 krople aromatu migdałowego

 

Sposób wykonania:

  1. Mak sparzyć i odstawić na noc.
    Następnego dnia zemleć go w 2 razy w maszynce.
    Następnie dodać do maku cukier, cukier waniliowym miód, śmietanę, pokrojone bakalie  razem z rodzynkami oraz aromat.
    Całość dokładnie wymieszać.
    W między czasie ugotować makaron, po czym go odcedzić i przed podaniem rozłożyć na nim makowa masę.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *