Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z kurkami i z fasolką szparagową

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 200 g makaronu rurki
  • 150 g świeżych kurek
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka lub cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki białego wina lub wody
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Fasolkę umyć, odciąć końce. Wodę zagotować w dużym garnku, osolić, włożyć fasolę, gotować ok. 10 min na półtwardo. Wyjąć, natychmiast zanurzyć w zimnej wodzie. Do tej samej wody wrzucić makaron, gotować ok. 15 minut, (także al dente), odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, większe poprzekrawać. Cebulkę i czosnek obrać, drobno pokroić. Olej i masło rozgrzać na głębokiej patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać grzyby i mieszając smażyć ok. 5 minut. Dołożyć fasolkę, wlać białe wino lub wodę. Szybko zagotować, wymieszać z natką i makaronem. Przyprawić
pieprzem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *