Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron w sosie pomidorowym Poli

Mix kolorów i smaków. Pyszne potrawy z makaronu. Makaron w sosem pomidorowym Poli. Aby go wykonać potrzebujesz: makaronu, pomidorów, czosnku i cebuli. 
 

Składniki:

  • ½ op makaronu penne 
  • 1,5 kg pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem.
    Obrać je ze skórki i pokroić je na mniejsze kawałki.
    Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić razem na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Gdy lekko się zeszklą wrzucić pomidory.
    Razem przesmażyć.
    Dodać bazylię, oregano i tymianek do smaku.
    Gdy pomidory się rozpadną i zacznie się tworzyć sos.
    Zestawić go z ognia i całość zblendować lub przecisnąć przez sito.
    Doprawić do smaku  solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
    Ugotowany makaron odcedzić i wymieszać razem z sosem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *