Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana

Szybkie i oryginalne przepisy z warzyw.  Zapiekanka kalafiorowa to nasza dzisiejsza propozycja. Przepis zawiera: kalafiora, ziemniaki, śmietanę, żółty ser. 
 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 ziemniaki 
  • 15 dag żółtego sera
  • 200 ml śmietany 
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na różyczki i wrzucić je do garnka.
    Obgotować lekko w osolonej wodzie.
    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i również obgotować.
    Następnie odcedzić warzywa i ułożyć je w naczyniu do zapiekania wysmarowanego masłem.
    Żółty ser zetrzeć.
    Wymieszać go ze śmietaną i sokiem z cytryny.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym sosem zalać warzywa.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekać około 30 minut.
    Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *