Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron chiński z wołowiną Iwony

Składniki:

  • 30 dkg łopatki wołowej
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 plaster świeżego imbiru
  • 1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem
  • 25 dkg makaronu/może być z chińskich zupek/
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • szczypta cukru
  • świeża kolendra

Sposób przyrządzenia:
Mięso wołowe umyć, osuszyć na papierowym  ręczniku, pokroić w cieniutkie paseczki. Szczypiorek z cebulką umyć, osuszyć i pokroić w kawałki 3 cm. Paprykę  umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne , przekroić w połówki i pociąć na cieniutkie paseczki. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Włożyć paski mięsa, usmażyć, raz po raz obracając, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyjąć z patelni. Na tłuszcz wrzucić cebulkę i paprykę, dusić 5 minut, mieszając. Dodać usmażone mięso, doprawić solą i pieprzem, imbirem i sosem sojowym. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać do mięsa, wymieszać, posypać listkami kolendry.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *