Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Linguine z sosem z sardynek

Składniki:

  • 8 filetów sardynek
  • 1 bulwa fenkułu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej papryczki chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 350 g makaronu linguine
  • sól
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • natka pietruszki
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzanej oliwie udusić posiekany czosnek i papryczkę chili po czym dodać fenkuł pokrojony na plastry.
    Trzymać jeszcze na ogniu koło 5 minut po czym dodać drobno pokrojone sardynki.
    Dokładnie wymieszać i gotować ostanie 4 minuty.
    Po tym czasie dodać jeszcze orzeszki, posiekaną natkę pietruszki oraz sok i skórkę z cytryny.
    W między czasie makaron ugotować według opis na opakowaniu.
    Po odcedzeniu wymieszać go z sosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *