Składniki:
- 8 filetów sardynek
- 1 bulwa fenkułu
- 2 ząbki czosnku
- ½ czerwonej papryczki chili
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 350 g makaronu linguine
- sól
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- natka pietruszki
- pieprz
Sposób wykonania:
- Na rozgrzanej oliwie udusić posiekany czosnek i papryczkę chili po czym dodać fenkuł pokrojony na plastry.
Trzymać jeszcze na ogniu koło 5 minut po czym dodać drobno pokrojone sardynki.
Dokładnie wymieszać i gotować ostanie 4 minuty.
Po tym czasie dodać jeszcze orzeszki, posiekaną natkę pietruszki oraz sok i skórkę z cytryny.
W między czasie makaron ugotować według opis na opakowaniu.
Po odcedzeniu wymieszać go z sosem