Kwaszone cytryny
Kwaszone cytryny5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 4 cytryny
- 8 łyżek soli gruboziarnistej
- kilka goździków
- 1 listek laurowy
Sposób wykonania:
-
3 cytryny dokładnie umyć po czym sparzyć wrzątkiem i przełożyć do słoika.
Następnie zalać je zimną wodą i odstawić na 3 doby.
W trakcie moczenia zmienić wodę kilkukrotnie.
Po tym czasie przeciąć cytryny na krzyż i natrzeć je solą o ponownie przełożyć do słoika.
Dodać jeszcze goździki, listek laurowy i resztę soli.
Na koniec dodać jeszcze sok wyciśnięty z powstałej cytryny i całość uzupełnić wrzątkiem.
Szczelnie zakręcić i odstawić na 3 tygodnie w chłodne miejsce.
Liczba porcji: 5
- Szczegóły
- Kategoria: Przetwory domowe
- Opublikowano: środa, 29, maj 2013 05:36
- Antoni Kruk
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane