Kwaszona cukinia
Kwaszona cukinia5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ząbków czosnku
- kilka ziarenek gorczycy
Sposób wykonania:
Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
Ułożyć je w wyparzonych słoikach, przekładając je ząbkami czosnku.
Do garnka wlać ½ litra wody.
Dodać cukier, sól, pieprz, listek laurowy, gorczyczce i ziele angielskie.
Całość doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia do ostygnięcia.
Wówczas zalać ostudzoną zalewą cukinie i szczelnie zakręcić.
Odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie odstawić w chłodne miejsce.
- Szczegóły
- Kategoria: Przetwory domowe
- Opublikowano: czwartek, 14, marzec 2013 08:25
- Anna Bochen
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane