Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z pomarańczy i oliwek 2

 

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 1 czerwona cebula
  • 16 greckich oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • liście sałaty
  • posiekane zioła: natka pietruszki, mięta

 

 

Sposób wykonania:

Obrane pomarańcze pokroić na plasterki, usuwając pestki oraz białą błonkę.

Następnie dodać do niej cebulę również pokrojoną na plastry oraz oliwki.

Całość dokładnie wymieszać.

Natomiast oliwę z oliwek ubić trzepaczką.

Gdy dokładnie się połączą dodać cukier, sól i pieprz do smaku.

Powstałym dressingiem polać sałatkę i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Przed podaniem przełożyć sałatkę do miski wyłożonej sałatą.

Na sam konie posypać świeżymi ziołami. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *