Składniki:
- 4 pomarańcze
- 1 czerwona cebula
- 16 greckich oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- liście sałaty
- posiekane zioła: natka pietruszki, mięta
Sposób wykonania:
Obrane pomarańcze pokroić na plasterki, usuwając pestki oraz białą błonkę.
Następnie dodać do niej cebulę również pokrojoną na plastry oraz oliwki.
Całość dokładnie wymieszać.
Natomiast oliwę z oliwek ubić trzepaczką.
Gdy dokładnie się połączą dodać cukier, sól i pieprz do smaku.
Powstałym dressingiem polać sałatkę i wstawić do lodówki na 3 godziny.
Przed podaniem przełożyć sałatkę do miski wyłożonej sałatą.
Na sam konie posypać świeżymi ziołami.