Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurki do słoików

 

Składniki:

  • 1 kg kurek
  • ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • ½ szkl. 6% octu
  • ½ szkl. wody
  • kawałek cynamonu
  • 5-6 goździków
  • 2 listki laurowe
  • 4-6 ziela angielskiego
  • 4-6 ziarenek białej gorczycy
  • 1 ½ łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób wykonania:

  1. Do wody wrzucić wszystkie przyprawy razem z solą oraz cukrem.
    Doprowadzić do wrzenia po czym gotować na małym ogniu pod przykryciem około 7 minut.
    Po tym czasie wlać jeszcze ocet oraz wino.
    Ponownie zagotować.
    Następnie oczyszczone grzyby sparzyć wrzątkiem po czym wrzucić je do garnka z gotującą się woda.
    Gotować około 20 minut. Po tym czasie je odcedzić i przełożyć do słoików.
    Zalać je marynatą, szczelnie zakręcić i pasteryzować około 12 minut.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *