Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruszonkowe ciasto z wiśni

 

Składniki:

  • gotowy blat biszkoptowy
  • masło
  • 500 g wiśni
  • 1 szkl. mąki
  • kostka masła
  • 2/3 szkl cukru
  • 50 g masy marcepanowej
  • 100 g zmielonych orzechów
  • łyżeczka aromaty migdałowego
  • 100 g cukru pudru

 

 

Sposób wykonania:
Blat przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
Posypać go połową zmielonych orzechów i ułożyć na nim wydrylowane wiśnie
Następnie mąkę, cukier, masło, pokruszoną masę marcepanową , aromat migdałowy oraz resztę orzechów zagnieść ze sobą po czym pokruszyć w palcach i posypać wiśnie.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec około 20 minut.
Na koniec posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *