Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruchy spód do mazurka

 

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 kostka masła
  • ½ szkl cukru pudru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka śmietany

Sposób wykonania:

  1. Do przesianej przez sito mąki dodać przetarte żółtka.
    Dodać jeszcze cukier oraz sól i dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać masło i razem posiekać.
    Ciasto dość szybko zagnieść.
    Nie konieczne jest wyrabiane gdyż ciasto nie musi być gładkie.
    Owinąć go w folie aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie cienko je rozwałkować i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *