Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasto z rodzynkami i pianą

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • kostka masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 szkl. posiekanych rodzynek
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier puder
  • tłuszcz do formy

    Sposób wykonania:
    Masło posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka oraz cukier i całość dokładnie wyrobić.
    Można doda odrobinę śmietany wtedy składniki łatwiej się połączą.
    Następnie uformować z powstałego ciasta kulę, owinąć go folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i piec około 25 minut.
    W miedzy czasie białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
    Na upieczonym cieście rozsypać bakalie, przykryć je grubą warstwą piany i ponownie wstawić  do lekko nagrzanego piekarnika aby pianą się lekko zarumieniła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *