Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki w cieście Helenki

Nie wiesz jak przygotować krewetki? Wypróbuj przepis Helenki na krewetki smażone w ciście. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: krewetek, mąki, piwa oraz białek.
 

Składniki:

  • 1 i 3/4 szkl mąki
  • 3/4 szkl piwa 
  • 5 białek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 l oleju

Sposób wykonania:

  1. Krewetki dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miski przelać piwo.
    Dodać do niego mąką przesiana z solą oraz pieprzem.
    Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    W gotowym cieście zanurzać krewetki.
    Wrzucać je na patelnie z rozgrzanym olejem i smażyć, aż ciasto ładnie się zarumieni.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *