Krem ziemniaczano-porowy
Krem ziemniaczano-porowy 5.00 out of 5 based on 2 voters.
Składniki:
- 25 dag ziemniaków
- 3 pory
- 2 łyżki masła
- 1 kostka bulionu warzywnego
- ½ szkl śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 plastry wędzonego łososia
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Pokrojone pory przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym oprószyć je solą oraz pieprzem.
Następnie kostkę rosołową rozpuścić w 1 litrze wody, zagotować po czym dodać do niego przesmażone pory.
Wrzucić jeszcze obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas całość zmiksować, ponownie podgrzać.
Doprawić do smaku śmietaną, sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.
Przed podaniem udekorować paseczkami łososia.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa Jarzynowa
- Opublikowano: środa, 28, listopad 2012 09:15
- Kasia Jabłońska
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa