Konfitura z cebuli Teresy
Konfitura z cebuli Teresy 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: przetwory domowe. Tym razem dość zaskakujący przepis gdyż przygotujemy konfiturę, ale nie z owoców tylko z cebuli. Do jej wykonania potrzebujesz: czerwonej cebuli, czerwonego wina, cukru i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1 kg czerwonej cebuli
- 1/2 litra czerwonego wytrawnego wina
- 1/2 kg cukru
- 1/3 szkl czerwonego winnego octu
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz do smaku

Sposób wykonania:
-
Cebule obrać po czym pokroić ją w krążki.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić na nią cebulę.Mieszając lekko ją zeszklić.Wówczas posypać ją cukrem.Dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze ocet winny oraz czerwone wino.Trzymać na małym ogniu aż większość płynu odpruje i zacznie powstawać gęsta konfitura.Na sam koniec doprawić ją jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 5
- Szczegóły
- Kategoria: Cebula
- Opublikowano: poniedziałek, 20, kwiecień 2015 05:38
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak