Kluseczki ziemniaczane z patelni
Kluseczki ziemniaczane z patelni 1.00 out of 5 based on 3 voters.
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki
- łyżeczka soli
- starta gałka muszkatołowa
- 4 łyżki oleju
Sposób wykonania:
-
Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce.
Następnie dodać do nich masło, żółtka oraz mąkę.
Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto.
Doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową.
Z powstałego ciasta uformować wałek, który pokroić na małe kluseczki.
Smażyć je na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Liczba porcji: 5
- Szczegóły
- Kategoria: Kluski
- Opublikowano: środa, 13, listopad 2013 10:28
- Jadwiga Ptak