Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Keks tropikalny

Składniki:

  • 19 dkg miękkiego masła
  • 19, 5 dkg cukru
  • 19 dkg wybitych ze skorupek jaj
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 19 dkg dobrej mąki
  • skórka otarta z ¼ cytryny
  • 9,5 dkg kondensowanych wiśni
  • 9,5 dkg kondensowanych skórek pomarańczy
  • 9,5 dkg kondensowanej cytryny
  • 12 dkg rodzynek
  • 3 dkg posiekanych migdałów
  • 1/3 szklanki rumu

Sposób przyrządzenia:
Wymieszać cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową. Dodać miękkie masło (powinno mieć konsystencję majonezu), zmiksować aż uzyskamy gładkie ciasto. Dodać rum, kondensowane pomarańcze wiśnie, cytrynę, rodzynki i migdały, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy keksowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec keks 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i ostrym, zwilżonym w wodzie nożem wykonać wzdłużne nacięcie. Obniżyć temperaturę piekarnika do temperatury 160 stopni i piec ciasto kolejne 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, schłodzić i udekorować wg upodobań. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *