Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kartoflanka z orzechami

Składniki:

  • cebula
  • ¼ szkl masła
  • 3 pory
  • 6 ziemniaków
  • kość szynkowa
  • ¼ łyżeczki zielonej posiekanej papryki
  • ¼ szkl posiekanej cebuli
  • 3 łyżki masła z orzeszków ziemnych

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę.
Następnie  dodać ziemniaki pokrojone  plastry, pory pokrojone w krążki, kość szynkową oraz tymianek.
Zalać całość bulionem i gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków.
Wówczas wyjąć kość szynkową, a gdy zupa lekko ostygnie zmiksować ma gładkie puree.
Dodać jeszcze śmietanę i gotować jeszcze kilka minut.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *