Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w cieście z piwa

 

Składniki:

 

  • karp
  • 3 jajka
  • 1 szkl piwa
  • cytryna
  • 1 szkl mąki
  • ½ szkl oleju
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Karpia dokładnie oczyścić i wypatroszyć, usuwając płetwy, ogon i głowę.
    Podzielić go na porcję, które natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.
    Odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.
    W między czasie do piwa wbić żółtka i mieszając dosypywać tyle mąki aby powstało ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.
    Na koniec dodać białka ubite na sztywna pianę, delikatnie połączyć.
    Dzwonka skropić olejem i maczać w cieście.
    Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *