Karp w cieście z piwa
Karp w cieście z piwa5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- karp
- 3 jajka
- 1 szkl piwa
- cytryna
- 1 szkl mąki
- ½ szkl oleju
- sól
Sposób wykonania:
-
Karpia dokładnie oczyścić i wypatroszyć, usuwając płetwy, ogon i głowę.
Podzielić go na porcję, które natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.
Odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.
W między czasie do piwa wbić żółtka i mieszając dosypywać tyle mąki aby powstało ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.
Na koniec dodać białka ubite na sztywna pianę, delikatnie połączyć.
Dzwonka skropić olejem i maczać w cieście.
Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
Liczba porcji: 2
- Szczegóły
- Kategoria: Karp
- Opublikowano: czwartek, 23, maj 2013 05:48
- Teresa Ptak
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla