Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kandyzowane pomarańcze.

Składniki:
– 2 pomarańcze
– 250g cukru
– 500ml wody

Sposób przyrządzenia:
Pomarańcze kroimy w plastry i wrzucamy do wody z cukrem. Gotujemy na małym ogniu, aż zmienia kolor na jaśniejszy i taki "szklisty". Pozostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy z wody i pozostawiamy do wyschnięcia. Najlepiej na folii aluminiowej. Pozostałą wodę szkoda wylać, można ja jeszcze gotować na małym ogniu do uzyskania gęstego syropu. Możemy go wykorzystać jako polewę do ciastek, ma świetny pomarańczowy smak. Kandyzowane pomarańcze są wspaniałym dodatkiem nie tylko do ciast i deserów,
znakomicie pasują jako dodatek do mięs. Można je dłużej przechować, jeśli je jeszcze wysuszymy w piekarniku

1 comment for “Kandyzowane pomarańcze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *