Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior w cieście Magdy

Baza najlepszych przepisów na potrawy z warzyw. Tym razem przepis na kalafiora w cieście Magdy. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalafiora, jajek, mąki i mleka.   
 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 80 g mąki
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu 
  • olej do smażenia
 

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora dokładnie umyć i podzielić na pojedyncze różyczki.
    Wrzucić je do gotującej się wody z dodatkiem cukru i lekko obgotować.
    Wówczas je odcedzić.
    Następnie do miski przesiać mąkę z dodatkiem soli. 
    Wbić jajka i wlać mleko.
    Dodać jeszcze zioła prowansalskie i całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Gotowe doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    W powstałym cieście zanurzać różyczki kalafiora.
    Smażyć na rozgrzanym oleju, aż ciasto ładnie się zezłoci.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *