Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka na słonince z warzywami

Składniki:

  • 4-5 jaj
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 3 plasterki słoniny
  • 1 kawałek selera
  • 2 cebulki dymki
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oleju
  • 4-5 pieczarek
  • 3 łyżki ugotowanego zielonego groszku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ½ łyżki smalcu

    Sposób wykonania:
    Cebulę posiekać a słoninę pokroić na zapałki po czym wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem, przesmażyć, wówczas dodać posiekane pieczarki, seler oraz paprykę.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 2 min.
    Następnie dodać groszek oraz posiekaną natkę i skropić całość sosem sojowym.
    Ponownie wmieszać pozostawić na ogniu ok. 1 min po czym wyjąć składniki.
    Na tą samą patelnie wrzucić smalec i gdy sie rozgrzeje wylać roztrzepane jajka.
    Gdy jajka zaczną się ścinać wrzucić ponownie pozostałe składniki, wymieszać i smażyć ok. 1 min.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ulę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *