Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jaja faszerowane po polsku

Składniki:


  • 8 jaj gotowanych na twardo
  • 5 dkg bułki czerstwej, mleko
  • 5 dkg cebuli
  • tłuszcz
  • 2 dkg rodzynków
  • natka pietruszki
  • 200 ml śmietany (gęstej)
  • 6-8 dkg sera twarogowego
  • 4 dkg chrzanu tartego
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny do smaku


Sposób przyrządzenia:
Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Jaja przekrajać na pół, wyjąć żółtka, uważając aby nie uszkodzić białek. Następnie żółtka zemleć razem z bułką, połączyć z cebulą, posiekaną natką pietruszki i opłukanymi rodzynkami, doprawić do smaku, napełnić białka, ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, polać śmietaną, posypać przetartym przez sito twarożkiem, zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *