Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłkowa marmolada

Domowe przetwory – bez chemii i konserwantów. Dziś podajemy w jak prosty sposób można wykonać jabłkowa marmoladę. Potrzebujesz tylko: jabłek, cynamonu, cukru i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 1 kg cukru
  • kora cynamonu
  • sok z jednej cytryny

Sposób wykonania:

  1. Jabłka dokładnie umyć.
    Następnie pokroić je na mniejsze kawałki usuwając od razu gniazda nasienne.
    Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
    Przełożyć je do rondelka i polać odrobiną wody.
    Zagotować i trzyma c na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną i zacznie powstawać gęsta masa.
    Wówczas zasypać jabłka cukrem i startym cynamonem.
    Dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez 30 minut.
    Po tym czasie przełożyć marmoladę do wypażonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
    Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *