Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłecznik z rodzynkami

Składniki:

  • 3-4 jabłka
  • garść rodzynek lub suszonych moreli
  • 8 łyżek maki
  • 8 łyżek cukru
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • cynamon
  • sok z cytryny
  • tłuszcz
  • bułka tarta
  • cukier puder wymieszany z cynamonem
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać razem ze szczyptą cynamonu, soli i proszku do pieczenia.
    Następnie tłuszcz utrzeć razem z cukrem , aż powstanie krem, wówczas nie przerywając ucierania dodawać śmietanę a potem stopniowo mąkę oraz jajka.
    Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Obrane jabłka poszatkować i skropić sokiem z  cytryny a rodzynki namoczyć po czym ułożyć razem  jabłkami na cieście.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40-45 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Marka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *