Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęsty sos pomidorowy do pizzy Alana

Przygotowałeś pyszną pizzę? Lecz brakuje Ci do niej jeszcze sosu? Wypróbuj przepis Alana na gęsty sos pomidorowy do pizzy. Przepis zawiera: przecier pomidorowy, ketchup, czosnek i oliwę z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka przełożyć przecier pomidorowy, ketchup, oliwę i wodę.
    Wymieszać po czym wrzucić jeszcze bazylię oraz oregano.
    Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Ponownie wymieszać i gotować na małym ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie doprawić sos do smaku solą oraz pieprzem.
    Nadal trzymać na ogniu, aż powstanie gęsty, jednolity sos.
    Można go pozostawić już w takiej postaci lub na sam koniec przetrzeć przez sito, aby był bardziej aksamitny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *