Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęsty krem pieczarkowy Michała

Przepis dla miłośników gęstych zup. Tym razem gęsty krem pieczarkowy Michała. Aby wykonać ten przepis będziesz potrzebować: pieczarek, bulionu, ziemniaków i marchewki. 
 

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 1,5 l bulionu 
  • 3 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 200 ml śmietany 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 
    Obraną cebule posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Gdy lekko się przesmażyć dodać pieczarki. 
    Trzymać jeszcze chwilę na ogniu po czym dodać obrane ziemniaki, marchewki i pietruszki obrane i pokrojone na mniejsze kawałki.
    Trzymać około 3 minut na małym ogniu.
    Wówczas zalać całość bulionem. 
    Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich skalników.
    Zdjąć rondelek z ognia, wlać śmietanę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *