Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzyby marynowane

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych lub pieczarek
  • 3 dkg soli

Marynata:

  • 1 l wody
  • 5 dkg soli
  • 7 dkg cukru
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 marchewka
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 gałązka koperku
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała cebula

Alternatywnie:

  • 1 litr octu 3% winnego z białego wina
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru


Sposób przyrządzenia:
Przygotować marynatę. Cebulę obrać, pokroić w plastry, podobnie marchew. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać składniki marynaty, gotować powoli przez 5 minut. Grzyby starannie przebrać, dokładnie oczyścić, umyć. W odpowiednio dużym garnku doprowadzić do wrzenia wodę, posolić (3 dkg soli na 1 kg grzybów) gotować powoli przez około 10 – 15 minut. Odcedzić, przepłukać na sicie wrzątkiem. Tak przygotowane grzyby przełożyć do wyparzonych słojów, zalać marynatą, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 minut. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Uwaga: proporcje na marynatę zależą od preferencji wykonawcy zwłaszcza jeżeli chodzi o ilość cukru i octu. Na Podlasiu na dno każdego słoja wkładany jest ząbek czosnku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *