Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w budyniowym sosie

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • kawałek posiekanej skórki cytrynowej
  • 4 śliwki węgierki
  • łyżka posiekanych daktyli

    Sos:

  • 1 szkl. mleka
  • łyżka cukru
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka budyniowego proszku
  • 2 łyżki zimnego mleka

    Sposób wykonania:
    2 szkl. wody z dodatkiem cukru i skórki cytrynowej doprowadzić do wrzenia po czym włożyć obrane połówki gruszek, pozbawione gniazd nasiennych.
    Trzymać na małym ogniu do momentu aż gruszki będą szkliste, wówczas wyjąć je z syropu i ułożyć je w małych salaterkach przecięciem do góry.
    Do otworów po gniazdach nasiennych włożyć daktyle, które przykryć połówką śliwki.
    Następnie mleko doprowadzić do wrzenia z dodatkiem cukru po czym dodać do niego syrop z pod gruszek oraz masło.
    Wymieszać i dodać jeszcze budyń rozprowadzony w 2 łyżkach mleka.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu do zgestnienia.
    Powstałym sosem polać deser.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *