Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowana pierś z kurczaka Malwiny

Znakomity przepis na chrupiącą a zarazem soczystą pierś z kurczaka. Do wykonania tego przepisu oprócz mięsa potrzebujesz: oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku i papryki w proszku. 
 

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie delikatnie stłuc dłońmi.
    Do miski przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej sok z cytryny oraz ostrą i słodką paprykę.
    Całość wymieszać i wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dodać jeszcze czosnek granulowany oraz suszoną bazylię.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić na około 3 godziny.
    Po tym czasie kłaść kawałki mięsa na rozgrzanym ruszcie.
    Grillować z obu stron na złoty kolor.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *