Grillowana pierś z kurczaka Malwiny
Grillowana pierś z kurczaka Malwiny0 out of 5 based on 0 voters.
Znakomity przepis na chrupiącą a zarazem soczystą pierś z kurczaka. Do wykonania tego przepisu oprócz mięsa potrzebujesz: oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku i papryki w proszku.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Następnie delikatnie stłuc dłońmi.Do miski przelać oliwę z oliwek.Dodać do niej sok z cytryny oraz ostrą i słodką paprykę.Całość wymieszać i wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać jeszcze czosnek granulowany oraz suszoną bazylię.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Odstawić na około 3 godziny.Po tym czasie kłaść kawałki mięsa na rozgrzanym ruszcie.Grillować z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Kurczak
- Opublikowano: sobota, 18, listopad 2017 14:43
- Monia
- Drób
- Kurczak
- Udka z kurczaka
- Piersi z kurczaka
- Indyk
- Gęś
- Kaczka
- Kurczak z grilla
- Szaszłyki z kurczaka
- Kurczak Pieczony
- Kurczak nadziewany