Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowana pierś z indyka marynowana w miodzie

Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół? Przygotuj im smaczną grillowaną pierś z indyka marynowaną w miodzie. Przepis zawiera: pierś z indyka, miód, sos sojowy i ocet winny.  
 

Składniki:

  • 1 pierś z indyka 
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki oregano
  • gałązka rozmarynu

Sposób wykonania:

  1. Pierś z indyka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miseczki przelać miód.
    Dodać do niego ocet winny i sos sojowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wrzucić jeszcze bazylię, oregano i ostrą paprykę.
    Ponownie wymieszać i dodać jeszcze gałązkę rozmarynu.
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Wstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *