Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grecki pudding ryżowy

 

Składniki:

 

  • 125 g krótkoziarnistego ryżu
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 600 ml mleka
  • 85 g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • cynamon

Sposób wykonania:
Ryż zalać woda i doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut.
Wówczas wlać do ryżu mleko, pozostawiając około 2 łyżek, które należy wymieszać z mąkę ziemniaczaną.
Dokładnie wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować kolejne 20 minut.
Po tym czasie dodać olejek waniliowy, cukier, skórkę z cytryny oraz mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną.
Wymieszać, zagotować i pozostawić na ogniu ostanie 5 minut.
Przed podaniem posypać cynamonem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *