Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Galaretka z udek kurczaka

Składniki:

    • 4 udka z kurczaka bez skóry
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • kawałek pora /biała część/
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
    • żelatyna
    • kilka kropel soku cytrynowego

Sposób przyrządzenia:
Udka i włoszczyznę ugotować do miękkości w 1 litrze wody. Wyjąć udka i warzywa, a wywar przecedzić, doprawić do smaku solą i pieprzem, zakwasić kilkoma kroplami soku z  cytryny, dodać do wywaru dwukrotnie więcej żelatyny niż jest na opakowaniu i dokładnie ją rozpuścić. Mięso oddzielić od kości i ułożyć w foremce, przekładając pokrojoną włoszczyzną. Na końcu ułożyć pokrojone w plastry jajka i całość zalać schłodzonym wywarem, włożyć do lodówki. Podawać z białym pieczywem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *