Faszerowane bakłażany Celiny
Faszerowane bakłażany Celiny0 out of 5 based on 0 voters.
Na pewno zaciekawi Cię ten przepis na pyszne danie z bakłażanów. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: bakłażana, pomidora, mielonego mięsa, przypraw.
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 25 dag mielonego mięsa z indyka
- 20 dag boczniaków
- 10 dag sera feta
- 1 żółta papryka
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Bakłażany dokładnie umyć.Przekroić wzdłuż na pół po czym delikatnie wydrążyć z nich miąższ, tak, aby nie uszkodzić skórki.Następnie obraną cebulkę i czosnek drobno posiekać.Wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą i lekko zeszklić.Wówczas dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora, miąższ z cukinii i boczniaki.Całość wymieszać i dusić około 10 minut na małym ogniu.Po tym czasie dodać mięso mielone oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser.Ponownie wymieszać i trzymać na ogniu kolejne 10 minut.Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.Tak przygotowanym farszem wypełnić bakłażany.Ułożyć je na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 40 minut.
Liczba porcji: 2
- Szczegóły
- Kategoria: Bakłażany
- Opublikowano: sobota, 26, styczeń 2019 11:30
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak