Faszerowana cukinia Justyny
Faszerowana cukinia Justyny 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Poszukujesz fajnych przepisów na faszerowane warzywa? Wypróbuj ten przepis na faszerowaną cukinię. Do jej wykonania potrzebujesz: mięsa mielonego, pomidorów, żółtego sera i przypraw.
Składniki:
- 2 cukinie
- 400 g mięsa mielonego
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 20 dag sera żółty
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- świeża bazylia
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Cukinie dokładnie umyć po czym przekroić ją wzdłuż na połówki.Delikatnie wydrążyć z nich miąższ.Natomiast cebulę i czosnek obrać po czym je posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą.Wówczas dodać jeszcze mięso i razem przesmażyć.W między czasie pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki.Gdy mięso się przesmażyć dodać do niego pomidory razem z bazylią.Całość wymieszać i trzymać jeszcze chwilę na ogniu.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałym farszem wypełnić cukinie.Posypać je startym żółtym serem.Wstawić od piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i zapiekać około 35 minut.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Cukinia
- Opublikowano: środa, 27, sierpień 2014 08:51
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak