Faszerowana cukinia Edyty
Faszerowana cukinia Edyty0 out of 5 based on 0 voters.
Mix kolorów i smaków. Pyszności przygotowane z warzyw. Dziś przepis na pyszną faszerowaną cukinię. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: cukinii, mięsa mielonego, pomidora i żółtego sera.
Składniki:
- 2 cukinie
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 pomidor
- garść startego żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Obraną cebule i czosnek drobno posiekać i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem.Lekko przesmażyć po czym dodać mięso.Razem trzymać na ogniu, aż mięso ładnie się zarumieni.Wówczas dodać pomidora pokrojonego na mniejsze kawałki.Dodać jeszcze koncentrat pomidorowy i całość dusić jeszcze około 5 minut.W między czasie cukinie dokładnie umyć.Przekroić je na pół i delikatnie wydrążyć z nich miąższ.Natomiast farsz doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem i wypełnić nim połówki cukinii.Całość posypać jeszcze startym żółtym serem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut.
Liczba porcji: 2
- Szczegóły
- Kategoria: Cukinia
- Opublikowano: czwartek, 28, maj 2015 03:37
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak