Fasola z boczkiem Natalii
Fasola z boczkiem Natalii5.00 out of 5 based on 2 voters.
Składniki:
- 450 g suchej białej fasoli
- łyżeczka sody oczyszczonej
- cebula
- 25 dag boczku
- 1/3 szkl melasy
- ¼ szkl cukru
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia wymienić wodę na świeżą, dodać sodę oczyszczoną i gotować około 10 minut.
W między czasie na dnie naczynia żaroodpornego rozłożyć plasterki cebuli,.
Na cebuli rozłożyć boczek a na nim odcedzoną fasolę.
Wywar z gotowania fasoli wymieszać cukrem, musztardą, melasą, solą oraz pieprzem.
Wylać na fasolę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni pod przykryciem na około 6 godzin.
- Szczegóły
- Kategoria: Fasola
- Opublikowano: środa, 30, styczeń 2013 08:51
- Natalia Ćwik
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak