Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola z anyżem

Składniki:

  • 1 kg suchego jaska
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe ostre papryczki
  • 2 cebule
  • kilkanaście ziaren anyżku
  • 8 łyżek oliwy
  • 2 puszki pomidorów
  • szczypta suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia zalać świeżą wodą i gotować do miękkości po czym odcedzić.
Następnie posiekaną cebulę zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy, wówczas dodać posiekany czosnek i papryczki.
Chwilę jeszcze trzymać na ogniu po czym dodać pomidory, anyż, oregano i fasolę.
Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i polać pozostał a oliwą.
Pozostawić na małym ogniu około 1 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *