Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola po grecku

Składniki:

  • 400 g fasoli cannellini z puszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 425 ml wywar z warzyw
  • 1 liść laurowy
  • 2 gałązki oregano
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 czerwona cebula
  • 25 g połówek czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Do fasoli dodać oliwę oraz przetarty przez praskę czosnek.
Całość wymieszać i gotować około 5 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodać oregano, przecier pomidorowy, liść laurowy, , posiekaną cebulę oraz sok z cytryny.
Wlać jeszcze wywar i całość dokładnie wymieszać.
Trzymać na małym ogniu około 1 godziny.
Po tym czasie dodać jeszcze oliwki pokrojone na połówki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *