Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Dziczyzna

Comber sarni

Składniki: 1/5 kg sarniego combra ulubiona przyprawa do pieczeni 7 jagód jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 5 Gożdzików starta skórka z 1/2pomarańczy 1 duża pomarańcza 4 łyżki oleju 3 łyżki masła ½ szklanki bulionu wołowego sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Z sarniego combra wykroić ścięgna. Ziele angielskie, pieprz i goździki zgnieść w moździerzu i…

Kuropatwy w winie

Składniki: 3 skruszałe kuropatwy sól 8 dkg słoniny 1 średnia czerwona kapusta 1 duża cebula 3 dkg mąki sól, cukier, pieprz do smaku sok z cytryny ½ szklanki wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Sprawione skruszałe kuropatwy posolić, oprószyć pieprzem i włożyć do rondelka i opiec w piekarniku na tłuszczu, podlać wodą i poddusić. Czerwona kapustę cieniutko…

Przepiórki panierowane

 Składniki: 2 przepiórki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego parmezanu 1 łyżka psikanej natki pietruszki 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej 7 dag masła 3 łyżki oleju arachidowego 4 plasterki cytryny 6 korniszonów sól pieprz Sposób wykonania: Przepiórki przekroić na pół i usnąć z nich żebra oraz kości kręgosłupa. Następnie…

Kuropatwy pieczone w sosie

Składniki: 2 kuropatwy 20 dag słoniny 4 łyżeczki masła 4 plasterki cytryny sól Sos: 1 szkl. bulionu ½ łyżki mąki Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą w środku i na zewnątrz po czym obłożyć plasterkami słoniny i obwiązać nitką. Przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni do momentu, aż słonina się zarumieni,…

Pieczona kuropatwa w słoninie

Składniki: 2 kuropatwy 10 dag słoniny 2 łyżki masła 2 łyżki maki 2 łyżki bułki tartej 2 szkl. rosołu ½ cytryny sól Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą oraz pieprzem po czym naszpikować słupkami słoniny. Przełożyć do brytfanny, obłożyć plasterkami słoniny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 0 stopni na 30 minut. W między czasie…