Dynia w marynacie z brandy
Dynia w marynacie z brandy 5.00 out of 5 based on 7 voters.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 3 cytryny
- 1 szkl cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ szkl brandy
Sposób wykonania:
Obraną ze skóry dynię pokroić na cząstki, usuwając pestki.
Przełożyć do rondla i zalać nie wielką ilością wody, gotować około 15 minut.
Po tym czasie dodać skórkę startą z jednej cytryny jedną cytrynę pokrojoną na plasterki oraz sok wyciśnięty z ostatniej cytryny.
Wymieszać i dodać sól oraz cukier do smaku.
Gotować nadal na małym ogniu mieszając, aż dynia się rozgotuje.
Na koniec dodać brandy i przełożyć do wyparzonych słoików.
Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.
- Szczegóły
- Kategoria: Przetwory domowe
- Opublikowano: czwartek, 14, marzec 2013 14:46
- Ewelina Przybyłek
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane