Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszony królik Bartka

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na duszonego królika Bartka. Aby go wykonać będziesz potrzebować: nóg króliczych, czosnku, musztardy i rozmarynu. 
 

Składniki:

  • kilka króliczych nóg
  • 2 łyżki masła 
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy 
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • 400 ml kwaśnej śmietany (18%)
  • świeży rozmaryn
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić.
    Następnie oprószyć go solą i przełożyć na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Obsmażyć do delikatnie ze wszystkich stron po czym zdjąć  z patelni.
    Wówczas na tą samą patelnie wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane szalotki. 
    Lekko przesmażyć po czym ponownie włożyć królika.
    Dodać liść laurowy, rozmaryn oraz musztardę.
    Zalać całość winem i dusić na małym ogniu około 2 godzin.
    Po tym czasie dodać jeszcze śmietanę i pozostawić na ogniu ostanie 30 minut.
     

Liczba porcji: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *