Domowy dżem z truskawek
Domowy dżem z truskawek4.00 out of 5 based on 1 voters.
Poznaj wyjątkowy smak domowych przetworów. Znakomite przepisy. Tym razem podajemy przepis na smakowity dżem z truskawek. Aby go przygotować potrzebujesz: truskawek, cukru i soku z cytryny.
Składniki:
- 1 kg świeżych truskawek
- 60 dag cukru
- 1/4 szklanki soku z cytryny

Sposób wykonania:
-
Truskawki dokładnie oczyścić.Oderwać zielone szypułki i pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć je do garnka i zasypać cukrem.Dodać jeszcze sok z cytryny i przemieszać.Następnie gotować na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści a truskawki zaczną się rozpadać.Wówczas zwiększyć ogień, aby truskawki zaczęły się gotować.Mieszając gotować tak przez kilka minut.Gotowy dżem przełożyć do wcześniej wypażonych słoików.Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Liczba porcji: 9
- Szczegóły
- Kategoria: Dżemy
- Opublikowano: wtorek, 30, wrzesień 2014 08:32
- Monia
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane