Domowe suszone pomidory Ewy
Domowe suszone pomidory Ewy 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Poznaj sekret przepysznych suszonych pomidorów. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: pomidorów, czosnku, papryczek chilii oraz aromatycznych ziół.
Składniki:
- 4 kg pomidorów
- 2 szkl oleju słonecznikowego
- 8 ząbków czosnku
- 2 papryczki chilli
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżego oregano
- sól

Sposób wykonania:
-
Pomidory dokładnie umyć.Osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na połówki.Ułożyć je na blasze do pieczenia.Oprószyć lekko solą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni (termoobieg).I tak przygotowane pomidory powinny się suszyć około 15-16 godzin.Pilnować, aby pomidory nie wyschły na wiór.Wówczas przełożyć pomidory do słoików.Do każdego włożyć po kawałku papryczki.Wrzucić ząbek czosnku i dodać zioła.Zalać całość olejem.Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Pomidory
- Opublikowano: wtorek, 18, listopad 2014 08:57
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak